phoenix (2014) - kıyılar mutedil açıklar kaba dalgalı

phoenix (2014)


dün akşam bir filmin peşine düştüm. istanbul film festivalinde gösterilmiş. lakin mubi'ye daha düşmemiş.( roter himmel-2023) 

oradan filmin yönetmeni christian petzold'u kovaladım. 

meğer adamı on yıl önce barbara 2012 filmiyle keşfetmişim. ağır temposuna rağmen sevmişim. zaten adamın işi ağırdan almakmış hep. bir de nina hoss'tan vazgeçmiyor hiç. bu filmi de öyle ağır gidiyor. ama bıraktırmıyor. undine (2021) filmi hariç. akşam önce undine filmini buldum. yarısında bıraktım. istesem bitirirdim. ama istemedim!

yüzümdeki sır olarak çevrilen phoneix'e döndüm bugün. ve usul usul izledim. 

artık oehhh getiren sinemadaki "yahudi sömürüsünü" göz ardı, mantığınızı da kapı dışarı ederseniz çok güzel bir drama phoneix. sonuna kadar izlenir. ben de izledim zaten.
mantık dışarı dedim çünkü ve mesela 'ben adamı gözünden tanırım' deyimini bilen hiçbir senarist-yönetmen böyle bir film çekmez!
tamam ablamın yüzü mecburiyetten estetikle ciddi şekilde değişmiş olabilir. ama gözünden bakışından, kokusundan, yürüyüşünden, oturuşundan kalkışından, tiklerinden (hiç mi tiki takıntısı yok mesela) bir adamın karısını tanıyamaması için ya ciddi ciddi öküz ve saf olması ya da işte bir film kahramanı olması gerekir. bu gerçeği göz ardı ederek (benim için gerçekten zor oldu) izledim filmi. 

ha yukarıda mantık yanım konuştu da yönetmen-senarist de saf değil herhalde dedi diğer yanım. adam bildiğin metafor yapıyor kardeşim diye de devam etti. elbette ki aşk bitmemişse tanır sevdiceğini adam öküz de olsa pancar da olsa. kokusunu, gülüşünü, gamzesini, saçını arkaya atışını, gözlerinin içiyle gülüşünü hatta nefes alışını bile beller. mıh gibi hem aklında hem kalbinde saklar. ama işte jonyy efendi haindir. yavşaktır. paranın kölesidir.

öte yandan kızımız nelly  sadık dostu lene'nin jonyy'nin bir yılan olduğuna dair tüm uyarılarına rağmen "aşk her şeyi affeder  mi" türküsünü söylemektedir. kendince mantıklı sebepler uydurmakla kalmayıp kendisini tanımayan kocasına da hafifletici sebepleri aşılamaya çalışmaktadır. ne var ki ve bir çin atasözünde dediği gibi; gerçeklerin er ya da geç ortaya çıkması gibi bir kötü huyu vardır.

son tahlilde itiraf edeyim ki; film finali de esaslı oldu. gerçi iyi de oldu yavşak jonny'e.
piç gibi kaldı öyle ortada.