(5n1k) fotoğraf gezileri-2 : balat - kıyılar mutedil açıklar kaba dalgalı

(5n1k) fotoğraf gezileri-2 : balat

 1 - sancak alabanda kaptan

tarihi yarımada


ne               : yarım vapur, yarım-ada
nerede        : kadıköy-sütlüce seferi yapan tekneden
ne zaman    : 26 nisan 2023


nasıl           : kahraman bakkal süpermarkete karşı edasıyla yılların şehir hatları vapuruna kafa tutan yolcu      motorunun iskele tarafında siya siya giderken en sevdiğim taşıtı gördüm.

neden         : çünkü aşığım vapurlara, martılara bu denize, bu kokuya ve bu maviye


.

2 - adamlar yapmış amirim

kırmızı okul


ne                   : özel fener rum lisesi
nerede            : kadıköy-sütlüce seferi yapan teknenin baş tarafından
ne zaman        : 26 nisan 2023


nasıl                :  motor fener iskelesi açıklarındayken başınızı hafif kaldırmanız yeter bu müthiş, şaşaalı yapıyı    görmek için. pas geçemezsiniz.  mekanın sahibi benim diye kırmızı kırmızı bağırıyor adeta. çok çektim ama hep en iyisini bulma derdinden ve aceleden istediğim gibi olmadı yine. önümüzdeki çekimlere bakıyoruz artık.

neden              : nam-ı diğer mektebi kebir. 1454 yılında kurulmuş. düşün, 500 yılı devirmiş altıncı yüzyıla          koşuyor. fakat binanın bu görkemli halini alması 1881 yılında olmuştur. mimar dimatis marsilya'dan getirttiği kırmızı tuğlarla tüm dikkati üst seviyeye çekmiştir! benim de denizden karaya baktığımda ilk gördüğüm bu "kırmızı okul" olmuştur.


.
3 - balat evlerinden bir seni seçtim


balat



ne                  : sarı ev
nerede           : balat renkli evler
ne zaman       : 26 nisan 2023

nasıl               : ne vakit bir ev bir de numara görsem nazan öncel'in şair leyla sokak 40 numarada yaşıyorum    şarkısı aklıma gelir. bu sarı evde mesela bir numarayla kaybettim!

neden             : balat'a gidip de meşhur balat evlerini fotoğraflamamak olmazdı. lakin artık eski bayramlar gibi o eski balat evleri de yok. yarısı çürümeye yüz tutmuş, kentsel dönüşüm celladını beklerken kalan yarısı da kafe vs olmuş. sokaklarda çocuk, pencereler arasında gerili iplerde çamaşır kalmamış! hayat farklı akıyor artık bu sokaklarda. değişmeyen tek şey değişimin kendisidir lafzı bir kez daha haklı çıktı.
.

4- medeniyetler şeysi

rum lisesi


ne                            : rum lisesi  kulesi ve mesnevi cami minaresi
nerede                     :sancaktar yokuşu, balat - istanbul
ne zaman                 :26 nisan 2023

nasıl                        : gezi arkadaşlarım gölgede soluklanırken ben beş adım geride, mavinin en güzel tonunun yardım ve yataklık ettiği bu zıtmış gibi görünen iki farklı kültürün aslında tek bir medeniyeti  simgeleyen yan yanalığını buradan geçen çoğu kişinin yaptığı gibi kendi kişisel  tarihime ekledim. pişman değilim..

neden                      : itiraf etmek gerekirse fotoğrafı çekerken ki ilk güdüm bu tarihi, uhrevi görüntü ve medeniyetler arası hoşgörü portföyü değildi. maviye vuruldum önce. sonra mavinin kırmızı ile yaptığı kontrasta sonra minare ve nihayet yeniçağdan yakınçağa uzanan birlikteliğe..  
.

5 - ben seni uzun bir yolda yürürken..


kırmızılı kadın

ne                            : kırmızılı kadın
nerede                     : balat sokakları
ne zaman                 : 26 nisan 2023

nasıl                        : uzun bir yol bir de yürüyen kadın varsa kadrajda edip cansever'in tomris hanıma doğum günü için yazdığı o meşhum şiirinin nakaratı "ben seni uzun bir yolda yürürken görmedim ki hiç" mutlaka ve mutlaka okunur. sahi, ben seni uzun bir yolda yürürken gördüm müydü hiç?

neden                      : yine bir mavi kırmızı kontrastı. yer kırmızı gök mavi. ama bu kez hiçbiri. kadrajda usul usul ama çok sesli yürüyen bu hanımefendi. öyle vakur, öyle kendinden emin. topuklarını balat'ın yeni döşenmiş taşlarına vura vura adeta ispanya iç savaşından yeni çıkmış gerilla gibi meydan okuyan tavırla bir yürüyüşü vardı ki. böyle bir vakara kayıtsız kalamazdım.
.

6 -bocuklardan fal tuttum ikimize kaç kere


nazarlık

ne                            : nazar boncuğu ağacı
nerede                     : balat'ın dik yokuşlarında, bir kafenin önü
ne zaman                 : 26 nisan 2023

nasıl                        : nazara elbet tüm kalbimizle ve dahi aklımızla inanıyoruz. mümkün mertebe uzak durmaya çalışıyoruz ama ve lakin hatasız kulun olmadığı gibi  nazar değmeyen insan da yoktur kanımca. kimsenin değmese kendi nazarımızı kendimize değdiriyoruz. misal geçmiş gün biladere arabayı seri ve sert kullanıyorum ama yılda hiç kazam olmadı dedikten  saat sonra arabayı boş otoparkta kaldırıma çıkartmayı başarmış bir insanım! ezcümle beyler  bayanlar  nazara gelmeyin. artık boncuk mu alırsınız yoksa duasını mı okursunuz o sizekalmış. ama ağaçtaki boncuklar çok güzeldi.. o ayrı.

neden                      : çünkü nazara inanıyoruz. onu simgeleyen maviyi ve kalan elli tonunu seviyoruz. çok seviyoruz hem.

.

7 - uzanmışım sahilde..

sweti stefan kilisesi

ne                            : demir kilise 
nerede                     : balat/fener sahili
ne zaman                 : 26 nisan 2023

nasıl                        : kişisel tarihimin en uzun yürüyüşü ki yanlış hatırlamıyorsam on üç bin küsurluk balat adımından sonra dönüş yolundaki son durağımız oldu demir kilise yani bulgar sveta stefan kilisesi. tıpkı rum lisesi gibi demir kilise de 'nevi şahsına münhasır' bir yapı. dünyadaki 3 demir kiliseden biri çünkü. (ki avusturya ve arjantin muadilleri artık yok olmuş.) 500 ton ağırlığındaki bu yapının yerinde o zamanki bulgar asıllı vatandaşların kullandığı ahşap kilise yanınca bir daha yanmasın diye demirden inşa ettirilmiş.  2018 de yedi yıllık restorasyon çalışmasından sonra günümüzdeki halini almış.


neden                      : haliç'in kenarında sanki bir masal kitabından çıkmış gibi duruyor. gerçek ama bir gerçek üstülüğü de bir yerlerinde barındırdığı hissini aşılayan 125 yıllık demir yapı. fotoğrafla ilgili       küçücük bir ilgisi olan her insanın mutlaka bir köşesinden fotoğrafını çekeceği bu egzantrik yapıyı kayıtlara almasam olmazdı.

arisa - vasame