(5n1k) fotoğraf gezileri -1 : kadıköy doğu yakası - kıyılar mutedil açıklar kaba dalgalı

(5n1k) fotoğraf gezileri -1 : kadıköy doğu yakası

niyet neydi akıbet ne oldu?
hani bir geyik vardı zamanında; youtube videolarında dolanırken başı dönüp de en olmadık videoya düşen kahramanımız youtube yorumlarının altına "arif'in manchester united'a attığı gol ararken kendimi burada buldum" yazardı.
işte ben deniz mithad selim de can sıkıntılarımı tesbih yapıp hayata sallarken, çektiğim fotoğraflar arasında dolanırken, aslında ve daha doğrusu instagramdaki bir fotoğrafıma yorum yapıp "az daha sağa kayıp yerlerde yatsaydın pulitzer bilem alırdın" diyen  biladere uyup aynı fotoğrafın daha sağdan çekilmişini ararken kendimi yerel gezelim görelimci addedip "kısa süreli fotoğraf gezilerimi" burada toplamaya niyetlendim. 

çünkü ve
madem bu sporu yapıyordum.
madem haftada en az bir iki günü bu aktiviteye ayırıyordum
madem hem fotoğraf çekmeyi hem yazmayı seviyordum
madem sazanların tarihi yerine kendi kişisel tarihimi yazıyordum

o halde bayım; bu fotoğraflar ve alt hikayeleri burada olmayı hak ediyordu.


elbette ki çektiğim yerler çoğu insanın gidip gördüğü hakkında benden çok bilgi ve fikir sahibi olduğu yerler. dolayısıyla kendi yorumumla bir gezelim görelimcilik yapacağımdan kelli; bu yer ve objelerin tarihinden, öneminden ve bilimum artistik tanımından çok (sonuç bir saffet emre tonguç değiliz) neden bu kareleri çektiğim, çekmeden yahut çekerden bana düşündürdükleri ve hissettirdiklerinden müteşekkil bir kaç kelime olacak fotoğrafya satırında. bir anlamda 5n1k'sı olacak.
bakalım nasıl olacak.
...

1- tramvay gelir hoş gelir




Ne            : yeşil tramvay
Nerede    : moda parkından bahariye'ye çıkan yolda
Ne zaman: 21 eylül 2023 perşembe
Nasıl        : kulağımda seuls et vaincus çalarken aklımda waiting for godot varken.
Neden      : bir kere nerede tramvay görsem çekerim. tramvaylar da beni kendine çeker. tıpkı martlar, kediler ve vapurlarda olduğu gibi. yeşili kırmızı moru fark etmez. raylar üzerinde aheste aheste gitmesi yeter. çağrışımları,  nostaljisi, geleceği değil de geçmişi çağıran duygusu diyorum her seferinde çekiyor / çektiriyor.
.

2 - karşıda haydarpaşa garı gri bir ev ödevi gibi *



Ne              : şehir hatları vapuru ve arkasına saklanan haydarpaşa garı
Nerede      : kadıköy rıhtım
Ne zaman  : 21 eylül 2023
Nasıl          : karenin dışında, denizin kenarında oturan insanların arasında
Neden       : kadıköy'e inmişsem elimde de fotoğraf makinesi varsa arşivime en az bir vapur fotoğrafı eklenir.  vapurun bir köşesinde de haydarpaşa mutlaka vardır. çünkü vapur, haydarpaşa ve babam. hem hatırası, hem hikayesi. bir de tonlarca hüznü var. her pozlamada, her deklanşörde o hikaye yeniden başlıyor sanki.

* cemal süreya - on üç gün mektupları
.

3 - dün akşamüstü sokağından geçtim bilmiyorsun




Ne                : sokak tabelası
Nerede        : kadıköy moda
Ne zaman    : 21 eylül 2023
Nasıl            : sıcaktan bunalıp gölge bir yer aradığım esnada yaslandığım dayanağın büyük şair olduğunu anladığımda ona dokunmuş gibi hissederek...
Neden          : ömer edip cansever ve cahit zarifoğlu ile beraber en çok okuduğum şairin ismi verilen sokağının tabelasını arşivime dahil etmezsem olmazdı. on üç gün mektupları, üvercinka, sizin hiç babanız öldü mü? sanki tabelada bunlar yazıyordu.
.

4 - adım nedim mekanın sahibiyim

                                                                    


                                               

 Ne                : istanbul kedisi
Nerede        : kadıköy bahariye'de ismini vermek istemediğim bir mağaza girişinde
Ne zaman    : 21 eylül 2023
Nasıl            : her daim bir coşkun ırmak gibi akan bahariye kalabalığının içinde kaybolarak
Neden          : mağazanın girişinde bütün ciddiyeti ve vakarı  ile hiç bir yere gitmedim ben hep buradaydım zaten duruşu dikkatimi çekti bu son derece özgüvenli kedinin. bana özel bir poz vermedi yani. 

.

5 - ya şair ya aşık olursun bu şehirde yeğen



Ne                :üvercinka
Nerede        :kadıköy moda
Ne zaman    : 21 eylül 2023
Nasıl            : dört yılda bir gelen şubat 29 gibi koca bir ömürde ilk kez peş peşe gördüğüm moda tramvaylarının peşine bir de masum güzel takılınca kayahan ile cemal süreya arası bir yerlerde. la-fa, la sol!
Neden          : şair olsam bu kadraja şiir yazardım. ama ben şair değilim. gidenler. yine de bir ayrılık merasimi gibiydi. güneşli bir kadıköy günü. herkes herkesten gidiyormuş gibiydi. 

..

gael faye & melissa laveux - seuls et vaincus
.