euro 2024 şeyleri - 1: futbol asla sadece futbol değildir* - kıyılar mutedil açıklar kaba dalgalı

euro 2024 şeyleri - 1: futbol asla sadece futbol değildir*



* 11 dünya kupası, 10 avrupa şampiyonası görmüş biri olarak diyorum sevgili ibrahim; bu şampiyonalarda beni hala heyecanlandıran şey; stat dev ekranında kendini gören seyircilerin şebelek şabalak hareketleri. seviyorum yani.

* hakeza. tribün ambiansı olarak adalılar, bilhassa ingilizler hep açık ara öndeler. futbolun beşiğinden geliyorlar tabi olacak o kadar. 

* türkiye'nin olduğu ve çoğunlukla olmadığı şampiyonalarda gönül favorim hep gök mavili azuriler olmuştu. “bizim çocukların” nefesinin en fazla ikinci tura yeteceğini düşünürsek yine öyle. forza italia. 

* ama ve yalnız; italyan teknik direktörü spaletti'nin o canım ceketinin arkasına kamyon plakası gibi kocaman ITALIA yazan kafayı akdeniz ile ege’nin birleştiği yerde  tuzlu suya sokup çıkarmak istiyorum ibrahim. neyin kafasını yaşamışlar bilemedim. nasılsa modanın zirve ülkesiyiz ne verirsek yerler kafası olsa gerek. ama olmamış. 

* arnavut seyircilerin tutku ve coşkusunun yarısı arnavut topçularda olsa en az yarı final oynarlar diyorum ben kendim ibrahim! seni bilemem..

* romanya-ukrayna maçında  alec boldwin romanya teknik direktörü olmuş dedim bir an için.. yanlış görmüşüm. iordanescu imiş. allah biliyor ya zaten sevmiyorum bu alec adamını!

* spiker her ukrayna dediğinde ben telaffuzunu sevdiğiminin tanju çolak’ını anımsayıp gülümsedim. 

* turnuvanın başından beri bir geyiktir gidiyor; turnuvanın en genç ikinci takımıymışız. ee ne oluyor böyle olunca, fazladan üç puan mı veriyorlar? samet’in koca kafası ve şans yanımızda olmasaydı görürdüm en genç ikinci takım zırvanızı.. 

* almanya acı vatandı yıllardır. şimdi ise ikinci evimiz diyorlar.. hadi bakalım. hadi bakalım..dedim dün akşamüstü.  ve akşamına gördüm. bravo gurbetçiler!

* sabah tvde gördüm. sayın spor bakanı ve federasyon başkanı teknik direktör montella’yı aralarına almış, cumhurbaşkanı ile konuşturuyorlar. garibim montella’nın kurbanlık koyun gibi ve “lan ben nasıl bir yere düştüm dercesine”  bi masum, bi şaşkın duruşunu görseniz bir daha milli maç izlemezsiniz. o derece.. yani bu popülizm, bu yaranma kültürü sanmıyorum ki dünyanın herhangi bir medeni ülkesinde olsun! şampiyon olmuş gibi soyunma odasına inmeler falan. alt tarafı ilk kez böyle bir büyük turnuvaya katılan ve dünya sıralamasında esamesi okunmayan bir takımı yendik arkadaşlar. yapmayın gözünüzü seveyim. yapmayın. azıcık emeğe saygı!!

* simon kuper

kolinga - mateya disco