(5n1k) fotoğraf gezileri-6 : üsküdar - kıyılar mutedil açıklar kaba dalgalı

(5n1k) fotoğraf gezileri-6 : üsküdar

 1 - üsküdar'ın incisi göYnümün birincisi :

üsküdar sahil




ne                     : kız kulesi yahut maiden tower
nerede             : üsküdar'da küçük bir tepe
ne zaman         : 12.05.2023

nasıl                : çok kolay oldu. sahilin arkasında kulenin açılış günü keşfettiğim bir yükselti var. oraya çıktım. hatta orada bir de çöp konteynerinden hallice, demirden bir kütleye de çıktım canımı, kolumu, bacağımı hiçe sayıp. sanki pulitzer alacağım. ama işte mevzu ödül değil bayım. tutku. çünkü, amatör ruh bunu gerektirir.

neden             : benim çıktığım yere çıksan emin ol sen de sormazdın neden diye dostum. sormaz makine, cep telefonu en kötü hafızanla bir yarımada  fotoğrafı çekerdin.
.
.
2 - bir vapur geliyor süzüle süzüle 

tarihi yarımada beyazıt kulesi

ne                 : bir istanbul vapuru
nerede         : üsküdar sahil
ne zaman     : 26 ekim 2023

nasıl            : itiraf edeyim. gece 3-5 nöbeti tutar gibi vapur nöbeti tuttum. vapur geldi. lakin kuleyi bir vapurla baş başa yakalayamadım hiç. vapur geldiğinde ya bir tanker girdi kadraja ya küçük yolcu tekneleri. onlar gittiğinde sözleşmiş gibi vapur da gelmedi. çok bekledim.. yıldım. kız kulesini beyazıt kulesi ile ve süleymaniye camii ile ikame ettim sonunda.

neden          : şehir hatlarını çıkar istanbul silüetinden geriye ne kalır? hiç bir şey. işte öyle kıymetli vapurlar. vapurlarımız.
.
.
3 - ben bir garip balıkçıyım ama aslında şiir yazarım

istanbul yarımadası

ne                 : kız kulesi ve masum balıkçı
nerede         : üsküdar sahil
ne zaman     : 26 ekim 2023

nasıl            : objenin içsesi : "sarı montumla beni görenler, balık tuttuğumu sanır. oysa ben kâh kız kulesine, kâh gelip geçen tankerlere, şehir hatlarına vapurlarına bazen de ayasofya ile sulatnahmet'e bakıp bakıp şiirler yazarım. zaten tuttuğum balıkları da  denize geri salarım.."

neden          : şair balıkçı abiyi öyle fokuslanmış görünce var bunda bir iş dedim. ve deklanşöre bastım ardı ardına. her seferinde farklı çıktı abi. kiminde balıkçı, kiminde şair yazar, kiminde belediye görevlisi.
.
.
4 - martılar bu şehrin yaramaz çocukları



ne                 : gökyüzünün yaramaz çocukları, martılar
nerede         : üsküdar'da bir tepe
ne zaman     : 26.10.2023

nasıl            : oyuncular namussuzlar! senle benle kendileriyle her daim oyun içindeler. kavga yaparken bile oynuyorlar. dünya sahnesinde, insanoğlunun gözünün önünde olduklarının farkındalar. her türlü akrobasi, şekilli uçmalar, ekmek peşinde postacı yürüyüşü ile seyirtmeler, kanat çırpmalar falan hep bunlarda. 

neden          : bulundukları, bulunduğumuz konum bir lokantanın üstü. belki buradan ekmek çıkar diye şekilli şekilli uçtular ama bir allah'ın kulu bir şey vermedi. gagaları boş kaldı ama en azından bana poz vermiş oldular. söz verdim bir dahakine elim boş gitmeyeceğim..
.
.
5 - sarhoş martı topal kule

istanbul galata tower

ne                 : martı fredrick
nerede         : üsküdar sahil
ne zaman     : 26.10.2023

nasıl            : ayna ayna söyle bana ben mi güzelim yoksa şu ardımdaki galata kulesi mi ile şöyle bir fotoğrafımızı mı çeksen ne güzel olur arası bir duruş sergileyen martı fredrick'e gelsin sıradaki şarkı.

neden          : herif sanki askerde çavuş olmuş da rütbesini gösterir edada bir poz vermeler. bir mağrur duruşlar sorma. hele hele.
.
.
6 - komutan logar, bi cisim yaklaşıyor.



ne                : bu martılar nereye bakıyor?
nerede         :üsküdar derler bir yer
ne zaman     : 26.10.2023

nasıl            : lokantanın çatısında bir yere bakıyorlar. bir şeyi bekler gibiler fırtına öncesi sessizlikte.

neden          : arkada bilge kişi yahut başkumandan. sağ ve sol yanında yaverleri gemileri nereden karaya yürüteceklerini düşünüyor gibiler. 
.
.
7 - çok gizli toplantı


ne                : olağanüstü gündemle toplanan martılar
nerede         : bir üsküdar lokantasının çatısı
ne zaman     : 26.10.2023

nasıl            : - hanımlar beyler, sevgili hazirun toplantı gündemimiz malum. son zamanlardaki ekonomik kriz bizleri de vurdu. bir simit olmuş 10-15 lira. artık kimse eskisi gibi simit atmıyor. o yüzden yiyeceklerimizi tedarikli kullanalım. gerekirse haftanın tek günleri diyet yapalım. elbet bu devran böyle gitmez. 

neden          :gölgeler, suretler ve verilen pozlar. hep diyorum bu  martıların bildikleri bir şey var ama bize söylemiyorlar doktor. galiba bize güvenmiyorlar.
.

ezginin günlüğü - sarhoş balık topal martı