sonbahar (2008) - kıyılar mutedil açıklar kaba dalgalı

sonbahar (2008)



hava yağmurlu. pazar sıkıntılı ve kapalı. zihin boş durmuyor. doluyu boşu karıştırıyor. lime lime ediyor ruhu. işte o anlardan birinde, dişimi fırçalarken sonbahar’ın o meşhum sahnesi saplandı zihnime. kış ortasında sonbahar’ı izlemek istedim. bir kez daha.. belki bir beş yıl sonra oturur yine izlerim..
...
ama yıllar sonra farklı bir göz, farklı bir kalp, farklı bir “ben” ile izledim. yüzyıllardır leon filmi için sevgi filmi dendi! oysa asıl sevgi filmi bu sonbahar’mış. bilememişim. doğa sevgisi. anne sevgisi. evlat sevgisi. aşk. eka. arkadaş sevgisi. mikail. cihan. her keseye, her yüreğe uygun boy boy sevgi. seç beğen al! lakin biraz hüzünlü bir sevgi bu. o yüzden dikkatli izleyiniz. her kalbe iyi gelmeyebilir. ama öte yandan da; herkeste, özellikle yaşı belli bir rakamı bulanlara kendinden bir şeyler buldurabilir. sonbahar çünkü öyle bir film. 

mesela, yusuf’un annesinin kuşlarla kavgası, mezarlıkta babasının mezarını temizlemesi, dilini anlamasam da yusuf'a devamlı bir şeyler söylemesi bana çok tanıdık geldi!

sonra yusuf'un üniversiteden arkadaşı ile yıllar sonra oturup buluşması.. cihan'ın yusuf'a söyledikleri.




- abisi n’yapalım?  hayattan bizim payımıza da bu düştü. hiç bir şey boşuna değil. yine yaşanması gerekiyorsa yine yaşarız anasını satıım..
..



yusuf'un köyündeki köprüsü. eka'nın bekleyişi karadeniz'in hırçın dalgaları. kırmızı köy minibüsü. eka'nın gidişi. yusuf'un sevdası ve çıkmazı.  yine yusuf'un tulum müziğinden taşan hüznün ve kederin karadeniz'e sığmayışı.. vanya dayı. sabahattin ali. eka'nın güzelliğini gölgede bırakan kısa cümleleri ruhumuzu teyelleyen anlardan sadece bazılarıydı.

@ rus romanlarından kaçmış gibisin! 

@ şimdiki zamanda yaşamıyor gibiyiz!

@  keşke uzun bir yolculuğa çıkabilseydik seninle..

***

bazı günler işte böyledir. bazı zamanlar. bazı hayatlar.
içinizden dışınıza bir türlü çıkamayan hüznü, çaresizliği, dilemmayı sağaltmak için bir aracıya ihtiyaç duyarsınız.
bu pazar diyorum ve bu sabah sonbahar filmi oldu o aracı.
yarın ne olur  ya da olur mu, kim bilir?
.
.