(5n1k) fotoğraf gezileri-3 : galata - kıyılar mutedil açıklar kaba dalgalı

(5n1k) fotoğraf gezileri-3 : galata

 1- kule dibinde bir garip mithad

galata tower


ne                : galata'nın gülü yahut efsaneye göre hezârfen ahmet çelebi'nin kanatlandığı kule
nerede         : galata kulesinin hemen dibinde, insanların garip bakışları arasında
ne zaman     : ocak 19, 2023


nasıl             : yerdeki kırmızı simitçi, gökteki mavilik, kulenin boyu posu, her bir şeyi kadraja girsin diye kulenin etrafında dört dönmeler mi dersin çömelmeler, yan yatmalar mı dersin şekilden şekile girdim ancak bu boy fotoğrafını alabildim beyzadenin! biladerin yeşil tramvay fotoğrafımda dediği gibi yerler yatsaydım daha etkili olurdu ama kocaman adamdım!

neden            : galata kule'sinin bende hatırı, anısı çok büyüktür. çoook uzun yıllar evvel rahmetli babamla        çıkmıştım. kardeşlerimi hatırlamıyorum yanımızda. çık çık bitmemişti. ışıklı, renkli lokantalar, yine süslü püslü rengârenk eşyalar ve dar, devamlı döndüğümüz merdivenler var hatırımda. o günden başka da çıkmadım. sanki çıkarsam aklımdaki ve hayalimdeki anılar silinecek gibi geldiğinden sanrım. o yüzden hep uzaktan en fazla dibinden seviyorum ben de kuleyi. o gün yine öyle yaptım.
.

2 - iki fotoğraf arasındaki 7 farkı bulmak ya da bulmamak



ne                : açısı aynı bakışı farklı iki galata kulesi
nerede         : bereketzade derler muhite, caddesine büyük hendek.
ne zaman     : 19 ocak 2023

nasıl             : onlarca insan hikayesinin arasından kuleyi çeke çeke kuleden aşağı iniyordum. o sırada kapalıçarşı ahalisinden daha kalabalıktık sanki. ocaktı ama hava çok güzeldi çünkü. instagrama canlı yayın yapanlar, sevgilisi ile öz çekim yapanlar, kalabalıklar içindeki yalnızlar,  yerli ve yabancı turistler, işsizler, işçiler, öğrenciler, memurlar herkes her şey vardı. bu ahval ve şeraitte geri geri giderek üç beş belki sekiz poz çektim. lakin ve son tahlilde bu ikisini ayıramadım. yan yana koydum. evet,  tam olarak böyle oldu.

neden            : bu kez giderek uzaklaşarak, uzaktan sevmeye devam ettim.
.

3 - köprüden kuleye, cevap ver kule


galata kulesi

ne                 : köprüaltı insanları
nerede         : galata köprüsünün altında, batı kanadında
ne zaman     : mart 2023

nasıl             : deyim yerindeyse galata köprüsünün altında pusuya yatıp arka fona galata kulesini de alıp bir takım insan silüeti çekmekti amaç. daha güzeli olabilirdi. lakin elden gelen bu kadardı.
.
neden          : içinde insan, hareket olan fotoğrafları daha çok seviyorum galiba. kim bilir hangi hikayeleri içlerinde taşıyarak yürüyorlar. yürüyoruz. 
.

4 - doğal kadrajım olur musun?

galata tower




ne                 : çamaşır ipindeki galata kulesi
nerede         : galata köprüsünün 32 basamak aşağısı
ne zaman     : 19 ocak 2023

nasıl            : fotoğrafçılık kursunun üçler kuralından sonraki en bilinen öğretisi doğal kadraj sanırım. hatta ben üçler kuralından daha çok bu tip kadrajları kovalarım amirim. bulunca da affetmem. zaten önemli gördüğümüz şeylerin altını çizme yahut yuvarlak içine alma huyumuz malum. ki ben de fazlasıyla mevcut bu huy. galata köprüsünün altındaki lokantaların önünde yürürken bir direkten sallanan ip parçasının arasından bana bakan bir adet galata kulesi görünce olaylar kendiliğinden gelişti.

neden          : sadece kadrajdaki galata kulesi değil tabi oradaki karmaşık bina yapısının kendi halindeki düzeni, eski ile yeninin, modernle klasiğin ve zenginle yoksulun ezcümle zıtlıkların bir aradalığını teyit eden bir tablo gibiydi sanki. ya da bana öyle geldi bilemiyorum altan. bilemiyorum.
.

5 - bi'gün yine arkadaşlarla galata'dayız

martılar - seagulls


ne                 : martılı kule
nerede         : bir vapurun güvertesinde
ne zaman     : 19 ocak 2023

nasıl            :
işbu geziyi galata diye ikiye hatta üçe bölmem yanıltmasın. aslında sirkeci'den başlayıp yeni cami, süleymaniye. galata köprüsü, galata kulesi ve karaköy diye nihayetlenen, ayaklara kara suların indiği yorucu ama keyifli bir günün sonunda vapurun en yüksek noktasından galata kulesiyle göz göze gelindi. araya martılar girdi. ne ben karar verebildim ne de emektar makinem. bir süre bu ikilemle yaşadık. boğazın serin sularında yol aldık. sonra ne oldu kim neye karar verdi bilmiyorum. son sözü sağ işaret parmağım söyledi. ortaya bu tablo çıktı. netliğe bakılırsa martılar kaybetti. kule kazandı. zaten kule hep kazanır.
  
neden          : bir elimde galata kulesi, diğerinde gökyüzünün haşarı çocukları martılar var ve sen bana neden diye soruyorsun ya sevgili rosa? 
sorma neden..
.

gaye su akyol - vurgunum ama acelesi yok