(5n1k) fotoğraf gezileri - 4: sirkeci, eminönü, meydan vs. - kıyılar mutedil açıklar kaba dalgalı

(5n1k) fotoğraf gezileri - 4: sirkeci, eminönü, meydan vs.

 1 -ben birazdan kalkıp sirkeci'ye gideceğim. sevgilim trene binip gidecek *

nacar saat

ne                    : saat kaç?
nerede            : sirkeci tren garı
ne zaman        : 19.01.2023

nasıl                : şimdi yukarıdaki bu fotoğrafa bakanların pek çoğu resimdeki ablayı benim arkadaşım yahut "mayışlı modelim" falan sanacak. ama yok, ama valla tanımıyorum amirim.
şimdi olay şöyle vuku buldu; ben işbu fotoğraf için garın büyük ve nacar saatine teşne olup pusu kurmuşken ve karşıdan gelen bey abiyi kadraja oturtmaya çalışırken sen ablam destursuz gel ve sanki poz verir gibi garın saatine aşk ile nazar et. ama üç değil beş değil yirmi saniye değil bayağı bayağı dakikalandı orada. sanki louvre müzesinde bir eseri inceliyor kürk mantolu madonnam. ben de hazır beleş model bulmuşken çat çat çat magazinledim amirim. olay ve diyeceklerim şimdilik bundan ibaret.  


neden              : çünkü ve zira; sirkeci sevdamız başka. çünkü, çocukluk sevdalarımız ve dahi travmalarımızda sirkeci hep başrol. hep gündem belirleyici. hep mütemmim cüzü hayatımızın. çünkü; gülhane'deki hayvanat bahçesine giden yol. keza florya'daki plaja giden trenler. yahut ortaokul kitaplarının basım ve dağıtım yeri cağaloğlu'na çıkışlar. hep sirkeci'den. sirkeci hayatımın ilk çeyreğinin ipek yoluydu adeta. oradaki anılar başka. oradaki çağrışımlar nasreddin hoca fıkrası gibi. güldürürken düşündürür ve bazen ağlatır. sirkeci diyorum çünkü bayım; insan hayatının bir mihenk taşı varsa benimki işte orasıdır!

.

2 - sizin hiç babanız öldü mü? benim bir kere öldü.. **

büyük saat

ne                 : saatler mi durmuş yoksa zaman mı?
nerede         : sirkeci garı
ne zaman     : 06.01.2023

nasıl            : küçükçekmece menekşe plajındaki yamuk ağaçları çekmiş eve dönüş yolunda uğradığımız sirkeci tren garı anılarla harman olmuş yüreğimizi sıkı sıkı tutup bırakmadığı gibi hareket eden ya da etmeyen her şeyi dip dalga olarak üzerimize yığıyordu. misal şu yürüyen - babama benzeyen- adamı, yolu, saati hatta duvara yansıyan güneş ışığını ayrı ayrı ve bütün olarak dejavu öznesi olarak kullanmaktan geri durmuyordu. gar polisine şikayet etsek dilekçemiz kabul görmez, dosta anlatsak dinliyormuş gibi yapar, düşman zaten yüzümüze bakmazdı. yapılacak olan tek şeyi yaptım. fotoğrafını çektim. tarihe belge olarak sakladım. 06 ocak 2023 mübarek bir cuma günü saat dördü beş geçe biz oradaydık dedim naçizane. oradaydık..


neden          : söylemiştim bayım. bu sevda başka bir sevda. anlatamam. ağlayamam.. 

.

3 - yeni cami'nin üstünde son bir defa daha süzülerekten erimeye yüz tutuyor kentin pembe kapıları ***

eminönü meydanı


ne             : yeni cami
nerede     : eminönü meydanı
ne zaman : 19.01.2023


nasıl       : yeni cami'yi ve güneşi hatta yoldan geçen turist kardeşimi karşıma alıp siz üçünüz ben tek dedim. kendi sözümü benden gayrı kimse sallamadı tabi. ben eski polaroidleri sallar gibi salladım makinayı işbu fotoğraf çıktı gün yüzüne.

neden     : bir ters ışık, silüet çalışması olsun hem de yeni cami'nin hüzünlü yüzünü bir de bu açıdan görelim istedim sanırım. galiba. ben bir şey bilmiyorum, görmedim. duymadım amirim...
.

4 - hele martılar, hele martılar her bir tüylerinde ayrı telaş .. ****

ayasofya ve sulatnahmette martılar

ne             : martı kanadından aşağı ayasofya ve sultanahmet
nerede     : bir şehir hatları vapurunda karşımda ayasofya ve sultanahmet.
ne zaman : 19.01.2023


nasıl       :
gönlü ve kesesi bol arkadaşlar sağ olsunlar simit üstüne simit attılar denize doğru. sabah akşam balık yiyen martı kardeşlerimiz de bu öğleni simitle geçiştirmek istediler. hem oynayıp hem karınlarını doyuracak hem de egzersiz yapacaklardı. atan razı, kapan razı. hatta çeken razıydı. vapurun teras katında konuşlanmış tüm bu olan biteni makinamla not ettim tarihe. hem daha bir sürü martı fotoğrafı var çekmecemde. ama onlara ayrı bir matine yapmayı düşünüyorum. bakalım kısmet. 

neden     : bana mesela, istanbul'u mu çok seviyorsun yoksa martıları mı diye sorsalar yanlış soru der ve eklerdim; martıları mı yoksa vapurları mı çok seviyorsun olmalıydı sorunuz derdim. 
öyle yani..
.

5 - "sinemaya gidiyorum" de annene. cuma namazına gidelim onun yerine. bakalım hayranlıkla süleymaniye'ye, sultanahmet kubbe ve minarelerine *****

eminönü meydanı

ne             : süleymaniye'de bir bahar sabahı
nerede     : eminönü iskele meydanı
ne zaman : 05.04.2023


nasıl       :
sultanahmet gezisinin başladığı nokta. grup sirkeci istikametine çoktan hareketlenmiş. hoca oturaklardaki yağmur damlalarıyla sanatsal çalışmalara başlamış. benim gözüm ise aksi istikamette süleymaniye'de. rüzgar, kuşlar. hava çisentili. gelenler gidenler. sesler. gürültüler. varlar ama yoklar. hedef süleymaniye. bir de acele etmesem sanki kaçacakmış gibi. oysa 466 yıldır orada..

neden     : içinde insan olan fotoğrafları ayrı seviyorum. bir de süleymaniye gibi bir şaheserle birleştiklerinde daha çok seviyorum. evet böyle

:

6 - bir gün sabah vakti kapıyı çalsam. uykudan uyandırsam seni: ki sisler daha kalkmamıştır haliç'ten. vapur düdükleri ötmektedir. ******


ne                : şehir hatları vapuru
nerede        : haydarpaşa açıkları, bir başka şehir hatları vapurunda
ne zaman    : 19.01.2023

nasıl            :  istanbul'un kedisi mi martısı mı yoksa vapuru çoktur deseler. nicelik olarak değil belki ama nitelik olarak vapuru derim. bir kuğu gibi deniz üstünde böyle süzülerekten gelmeleri yok mu? bazen de işte fotoğraftaki olduğu üzere; malları gümrükte takılmış ihracatçı gibi sinirli sinirli, kara dumanlar savurarak gelirler ki bana sorarsanız kızınca daha güzel oluyorlar. sizce de öyle değil mi. hı?

neden          : kimi çikolataya dayanamaz, kimi dondurmaya bazıları sıcak sever, bazıları marilyn monroe! ben deniz mithad kulunuz da; vapur gördüm mü yerimde duramam. çocuk gibi sevinir. içimde fener alayları düzenlenir falan. nerde görse inşaat seyreden koca koca adamlar gibi durur vapur seyrederim. sakin sakin iskeleye yanaşmasını, tornistan yapmasını, halatın atılmasını sonra o halatın babaya bağlanmasını falan ayin yapar gibi  gözümü kırpmadan izlerim. seviyorum işte, ne yapayım doktor..

.

*            ilhan berk
**          cemal süreya
***        edip cansever
****      orhan veli kanık
*****    sezai karakoç
******  turgut uyar

gaye su akyol - bir yaralı kuştum