tusen ganger god natt (2013) - kıyılar mutedil açıklar kaba dalgalı

tusen ganger god natt (2013)

binlerce kez iyi geceler diyor juliette ablamız bu norveç bandıralı filmde.
içinde barındırdığı tutkulu, delişmen, idealist ruh nedeniyle mesleği ile ailesi arasında kalan bir savaş fotoğrafçısını canlandırır ablamız.  görevimiz tehlike tadında savaş meydanlarında oradan oraya sekerken bir gün iyi sıçrayamaz ve bir patlamaya tutulur afganistan'da.

bu işlere her daim karşı olan kocası -ki game of thrones'un çolak silahşörü jaime lannister'dan başkası değildir-  tüm soğukluğuna rağmen benim yerim hanımım yanıdır der ve ilk uçakla, bomba afganistan'da patlamasına rağmen neden bilmem dubai'ye uçar. sanırım juliette'nin şirketi güçlü ilişkilerini kullanıp o'nu oradan çıkarıp dubai'ye  sağlık turizmine yollamıştır. neyse mevzu bu değil.
zira sorunumuz büyük.
başta baba marcus olmak üzere ailesi annelerinin savaş alanlarında cirit atmasını istememektedir. lakin arnavut inadı vardır juliette ablamızda. ve bir gece işiyle ilgili trip yediği için şu tarihi lafı söyler marcus'a; efendi efendi, "beni tutkulu ve ateşli olduğum için sevdiğini söyledin. ve bu yüzden benimle evlendin." 



lakin marcus efendi'de boş değildir. sen savaş cephelerindeyken ben her gece ateşler içinde uyanıp, ağzımı musluğa  dayayıp su içer gibi... neyse ne işte.  "o telefonu beklemek nasıl bir duygudur bilir misinseninle ilk tanışmamızdan beri o aramayı bekliyorum. gecenin bir  yarısı uyanıyorum. uçağa biniyorum. sonra seni buluyorum. bedenini teşhis ediyorum. eve getiriyorum ve çocuklara durumu anlatıyorum" der.
sessizlik olur.
nasreddin hoca girer devreye, juliette "sen haklısın" der. sonra marcus'a dönüp "sen de haklısın evladım" der. ama lütfen çocukların yanında kavga etmeyin, bu işi yönetmene bırakın. zannımca o halleder diyerek irlanda kırsalındaki göl kıyısındaki o muhteşem evden niğde'ye doğru sürer eşeğini.
.
peki biz ne anladık bu aşktan!.
savaş kötüdür.
en çok çocuklara ve dahi geleceğe zarar verir.
türlü sermaye güçlerinin ayak ve para oyunlarının neticesinde, dünyanın bir ucunda gerçekleşen vahşet bir şekilde birileri tarafından 'dünyanın gözüne sokulmalıdır'. ki yine başka birileri bir şeyler yapsın vs vs!
ha bi'de juliette çok güzel bir kadın.
.
dibinin notu : bu filmden daha az imdb puanı alan juliette'in  la vie d'une autre (2012) filmini daha çok sevdim şimdi yalan yok.